Irret kobber

De fleste af de kobberplader jeg bruger har historisk forbindelse til steder i nærheden af hvor jeg bor og arbejder.

Kobber er blevet brugt til tagdækning i århundreder og er et af de mest berejste materialer, både som mønt og som redskab. Hvert enkelt stykke genbrugt kobberplade har derfor dybe rødder i menneskets vandrende og handlende historie.

Jeg begyndte at arbejde med nogle tagplader fra Skt. Nikolai Kirke, opført i Svendborg i det 12. århundrede. Disse tagplader købte jeg af blikkenslageren, som netop da jeg kom forbi, var oppe på taget, i gang med at smide de gamle plader ned som led i en fornyelse af taget.
Senere satte en af mine kunder, som havde købt en af de sidste af mange mobiler jeg havde lavet af Skt. Nikolai-kobber, mig i forbindelse med Poul Lindegård, blikkenslager i København.

Da jeg fik fat i ham, viste det sig at han var oppe på taget af Folketinget. Han sagde, at jeg skulle skynde mig at komme til storbyen, hvis jeg ville have nogle af de gamle plader, som netop var ved at skulle udskiftes. Jeg fik købt en del af ham og møder nu på 12. år stor interesse i historien om pladerne fra mine kunder. Historien viste sig at være af H.C. Andersen format - med historien om slottets brand i 1884, om kvindesagsdamer og flere folkeindsamlinger, samt daværende statsminister Staunings radiotale til nationen og meget mere!!

Modellen vist her er "Flammen", klippet af de samme plader. Det er en anderledes lysestage, da den kaster et væld af lys og skygger omkring sig når den drejer.
Birketræ

Jeg bruger finsk birketr krydsfiner fra 0.4 mm tykkelse til 4 mm og mere afhængig af hvor stor mobilen er. En miljø-teknisk forbedring stammer fra Koskisen der nu fremstiller et produkt der bliver krydslamineret med en bionedbrydelig bindemiddel. Jeg bruger iøvrigt finsk krydsfiner som er skovcertificeret under europæisk lovgivning og fremstillet med vandbaseret epoxylim. Den viste mobile hedder Himmeltrappen, 0.6 mm birke krydsfiner, 45 cm i omfang klippet med saks fra et enkelt stykke. Udstillet ved Cafe Aroma Svendborg. Pris 300 DKK (ca 43 Euro plus forsendelse).

Rustfrit Stål

Et ædle metal efter min mening! Som regel arbejder jeg med plader af 1 mm eller mindre i tykkelse.

Wave Flying er 90 cm i omfang og er lavet fra et enkelt stykke 1,2 mm rustfri stål. Den hænger i min datter Helenes lejlighed i Dordrecht, Nederlands.

Naturlige materialer

Siden 2008 har jeg lade være med at klip græs i en bestemt 25m lange mandel eller fiske form i vores vest have. Midt igennem på sin lange akse er der klippet en tynd slangesti og forskellige steder står der mobiler, eller stabiler. Den er blevet til en markant græsskulptur der er samtidig hjem til en masse insekt liv og er spisekammer for familien skovspurve.


Snestormen forærer en sne mobile! 19. december 2009, en bøgegren og en vindklokke med det kinesisk skrift tegn for "smukke"...

De ikke menneskelige natur kræfter fascinere og lokke mig til at efterligne eller inkludere i egne værker. Min karriere som mobilmager begyndt efter en samletur på en strand ved Curacao i Nederlands Antilles Øerne i det Caribisk Hav i 1969. Drivtømmer i endeløs bølgende bunker! Afbarket og helt ren, afbleget og elegant strukturer, lige til at sæt sammen....